Rozbudowano Centrum dystrybucji Carrefour w Bydgoszczy

ID Logistics

Powierzchnia centrum dystrybucji sieci handlowej Carrefour w Bydgoszczy powiększyła się o dodatkowe 4,8 tys. mkw. do 41,7 tys. mkw. Obiekt zarządzany przez ID Logistics zyskał dodatkowe strefy składowania artykułów w niskich temperaturach. Trafiają tam ryby, których konsumpcja rośnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

ID Logistics obsługuje centrum logistyczne Carrefour od kilku lat. Firma odpowiada za zarządzanie procesami magazynowania, składowania i dystrybucji towarów do sklepów w północnej i zachodniej części Polski. Magazyn obsługuje m.in. artykuły spożywcze, przechowywane w temperaturze otoczenia i kontrolowanej oraz chemię gospodarczą i kosmetyki. Aktualnie obiekt zyskał nową powierzchnię – fresh, na której można składować towary wymagające niskich temperatur (np. ryby).

W ciągu roku produkcja ryb jest na podobnym poziomie co produkcja mięsa. Kiedy jednak w okresie świątecznym znacząco wzrasta ich spożycie, w magazynie obsługujemy ich nawet trzykrotnie więcej. Ryby są artykułem wyjątkowo wrażliwym i łatwo psującym się, wymagającym restrykcyjnych warunków przechowywania, w temperaturze 0-2°C. Zwiększenie ilości i asortymentu wymagało od nas nie tylko rozbudowy strefy, ale także wdrożenia dodatkowych rozwiązań, zapewniających bezpieczeństwo i wysoką jakość obsługi magazynowej – mówi Anita Szewczuk, dyrektor centrum dystrybucji w Bydgoszczy.

Ryby z bydgoskiego centrum dystrybucji dostarczane są także do magazynów sieci Carrefour w Rawie Mazowieckiej i Psarach. Zadaniem zespołu ID Logistics, było m.in. przygotowanie harmonogramu awizacji dostaw, z uwzględnieniem terminowości produkcji. W nowej hali zainstalowano specjalistyczne urządzenia do mycia i dezynfekcji. Wykorzystywane są też palomaty, czyli automatyczne magazynki palet, co nie tylko zoptymalizowało i uprościło pracę, ale także zwiększyło powierzchnię dostępnych miejsc. Aby zapewnić sprawną obsługę zwiększonego wolumenu, wzmocniony został zespół odpowiedzialny za obsługę magazynową ryb.

Wspólnie z naszym klientem, przygotowujemy się teraz do wdrożenia specjalnych boksów transportowych, izoboxów. Są to rolki przystosowane do transportu wrażliwych towarów w niskich temperaturach. Dzięki temu ryby czy mięso są transportowane w idealnych warunkach dla tego asortymentu, bez obawy o utratę jakości – wyjaśnia Anita Szewczuk.

Podobne wiadomości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane