Działu Spedycji Lotniczej we Fracht FWO Polska zorganizował specjalny transport lotniczy, dostarczając do Stanów Zjednoczonych kilka ton świeżych grzybów.
Kilka ton świeżych kurek, umieszczonych w koszykach na paletach, zostało w dwóch transzach dowiezionych na lotnisko w Warszawie, a następnie załadowanych na pokład samolotów rejsowych lecących bezpośrednio do Nowego Jorku. Świeże grzyby są towarem bardzo wrażliwym na utratę jakości – kruche i podatne na uszkodzenia podczas transportu, dlatego też kluczowe znaczenie dla spedytorów Fracht FWO miały dwa czynniki – ekspresowy czas dostawy oraz zapewnienie odpowiednich warunków transportu.
– Obecnie, w związku z obostrzeniami Covid – 19, organizacja transportów lotniczych świeżych artykułów wiąże się z dużym ryzykiem. Rejsy są często odwoływane, a to oznacza, że ładunek może nie wylecieć na czas. Taką możliwość musieliśmy uwzględnić przy organizacji dostawy świeżych grzybów – mówi Justyna Czerwińska, kierownik Działu Spedycji Lotniczej, Fracht FWO Polska. – Wybraliśmy najszybsze, bezpośrednie połączenia rejsowe z Nowym Jorkiem. Załadunek na pokład samolotu odbył się już następnego dnia po dostarczeniu palet z grzybami na lotnisko.
Dział Spedycji Lotniczej Fracht FWO zapewnił też szybkie i sprawne przygotowanie lotniczej dokumentacji transportowej, obsługę handlingową oraz załatwienie wszelkich formalności celnych na warszawskim Terminalu Cargo. Przy organizacji transportu świeżych grzybów trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury, tak aby zmniejszyć ryzyko ich uszkodzenia. Na warszawskim lotnisku, w oczekiwaniu na samolot, palety ze świeżymi kurkami były więc przechowywane w chłodni, w temperaturze kontrolowanej. Spedytorzy Fracht FWO dopilnowali też, aby na czas lotu zostały umieszczone w odpowiednim miejscu w luku bagażowym samolotu.