Polskie kurki poleciały do Nowego Jorku

Fracht FWO Polska

Działu Spedycji Lotniczej we Fracht FWO Polska zorganizował specjalny transport lotniczy, dostarczając do Stanów Zjednoczonych kilka ton świeżych grzybów.

Kilka ton świeżych kurek, umieszczonych w koszykach na paletach, zostało w dwóch transzach dowiezionych na lotnisko w Warszawie, a następnie załadowanych na pokład samolotów rejsowych lecących bezpośrednio do Nowego Jorku. Świeże grzyby są towarem bardzo wrażliwym na utratę jakości – kruche i podatne na uszkodzenia podczas transportu, dlatego też kluczowe znaczenie dla spedytorów Fracht FWO miały dwa czynniki – ekspresowy czas dostawy oraz zapewnienie odpowiednich warunków transportu.

Obecnie, w związku z obostrzeniami Covid – 19, organizacja transportów lotniczych świeżych artykułów wiąże się z dużym ryzykiem. Rejsy są często odwoływane, a to oznacza, że ładunek może nie wylecieć na czas. Taką możliwość musieliśmy uwzględnić przy organizacji dostawy świeżych grzybów – mówi Justyna Czerwińska, kierownik Działu Spedycji Lotniczej, Fracht FWO Polska. – Wybraliśmy najszybsze, bezpośrednie połączenia rejsowe z Nowym Jorkiem. Załadunek na pokład samolotu odbył się już następnego dnia po dostarczeniu palet z grzybami na lotnisko.

Dział Spedycji Lotniczej Fracht FWO zapewnił też szybkie i sprawne przygotowanie lotniczej dokumentacji transportowej, obsługę handlingową oraz załatwienie wszelkich formalności celnych na warszawskim Terminalu Cargo. Przy organizacji transportu świeżych grzybów trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury, tak aby zmniejszyć ryzyko ich uszkodzenia. Na warszawskim lotnisku, w oczekiwaniu na samolot, palety ze świeżymi kurkami były więc przechowywane w chłodni, w temperaturze kontrolowanej. Spedytorzy Fracht FWO dopilnowali też, aby na czas lotu zostały umieszczone w odpowiednim miejscu w luku bagażowym samolotu.

Podobne wiadomości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane