Krajowa Spółka Cukrowa oddała do użytku Terminal Cukrowy w Porcie Gdańsk. Obiekt powstał na nabrzeżu w sąsiedztwie Martwej Wisły, co umożliwia wpływanie i załadunek statków o dużej ładowności. Dzięki terminalowi spółka ma szanse dotrzeć z cukrem do nowych odbiorców w Azji i Afryce.
W skład terminalu przeładunkowo-wysyłkowego wchodzą następujące obiekty:
– silos o pojemności 50 000 ton,
– pakownia cukru,
– magazyn produktu gotowego o pojemności około 8 000 ton i wysokości użytkowej 12 m,
– pomieszczenia biurowe,
– infrastruktura Nabrzeża Wiślanego umożliwiająca bezkolizyjną komunikację drogowo-kolejową.
Terminal pozwala na wysyłkę 300 tys. t cukru rocznie. Obiekt umożliwia rozładunek cukru w kontenerach kolejowych oraz autosilosach. Nowoczesna infrastruktura przeładunkowo-wysyłkowa pozwoli na sprzedaż cukru w workach polipropylenowych układanych zarówno w kontenerach, jak i ładowniach statków konwencjonalnych. Na terenie terminalu powstają place manewrowe, parkingi samochodów ciężarowych i osobowych, a także zostaną zmodernizowane tory kolejowe.
Umowę dotyczącą dzierżawy nieruchomości pod budowę nowego terminalu wraz z infrastrukturą dostępową Krajowa Spółka Cukrowa i Zarząd Morskiego Portu Gdańsk podpisały w listopadzie 2017 r. Za budowę obiektu odpowiada firma T I Construction. Kosztinwestycji to 100 mln zł.
KSC zatrudni w terminalu kilkudziesięciu pracowników: magazynierów, wózkowych i logistyków.